Treceți la conținutul principal

Cum sa fii un bun parinte

Fii langa copilul tau, chiar si in rarele momente pe care le ai la dispozitie, rugand timpul sa uite de secundele sale si sa devina infinit. Simpla ta prezenta va genera caldura de care are nevoie, iar energia ce o va primi de la tine il va ajuta sa constientizeze importanta clipei.

Fii un bun prieten cu copilul tau, aceasta insemnand ca va trebui sa discerni intre compromisul indeplinirii tuturor dorintelor si responsabilitatea indicarii unor solutii alternative, menite a-l face sa inteleaga ca restrictiile sau piedicile sunt cele mai bune ocazii pentru a se maturiza.

Fii tu insuti cu copilul tau. Nu iti ascunde slabiciunile, ci transforma-le in calitatile unui suflet sensibil. Arunca masca invingatorului, copilul tau nu vrea o fiinta perfecta, ci un om care sa il iubeasca si sa il ocroteasca. Nu uita ca ceea ce ai sadit prin comportamentul tau in anii copilariei, vei culege in anii maturitatii acestuia. Da-i sansa copilului tau sa nu devina o proiectie fidela a ego-ului tau, iar el te va invata sa te transformi.

Lasa-l sa simta gustul amar al esecului, dar si laurii victoriei. Nu ai dreptul sa-i judeci actiunile, daca stii ca ai lipsit de la lectia arbitrarii si nu l-ai insotit in cautarile sale. Invata-l sa nu se hraneasca cu gustul artificial al reusitei, ci cu satisfactia parcurgerii pana la capat a unui drum.

Nu il  compara, nu il injosi aratandu-i greselile, nu il critica in speranta ca o sa se schimbe. Viata ii apartine, iar meritul de a-l fi nascut nu iti da dreptul sa il transformi intr-un sclav al perfectiunii tale. Lasa-l sa aleaga singur calea, caci nu ai dreptul sa il fortezi sa realizeze dorintele tale esuate.

Ajuta-l sa-si descopere adevaratul potential si incurajeaza-l sa spere si sa creada in forta sa interioara. Ia-l de mana si arata-i orizontul nesfarsit al succesului fiintei sale. Invata-l sa isi gaseasca echilibrul in interiorul sau, caci nu exista substitut al unui suflet impacat cu menirea sa.

Trateaza-l cu respect, ca pe un adult caruia ii recunosti capacitatea de a decide si a discerne. Incurajandu-l sa gandeasca de pe o pozitie de egalitate cu semenii. Mai tarziu se va integra mult mai usor si va intelege ca viata nu este un lung sir de actiuni fara noima, ci un noian de intamplari pe care le-am ales pentru ne defini.

Respecta-i dreptul cel mai de pret al umanitatii: libertatea. Lasa-l sa alega, fiindca ai incredere in acesta, nu pentru ca tu consideri ca firea sa rebela este raspunzatoare pentru aceasta. A fii liber, inseamna sa-si stabileasca singur coordonatele vietii, tie revenindu-ti responsabilitatea de a-l ghida.

Un  copil este o sansa rara ce ni s-a dat de Cineva, care crede ca la randul nostru, avem si noi un dar de oferit: acela de a fi un bun parinte.